Néhány szó a digitális nyomtatásról

A hagyományos nyomtatás hátrányai

A hagyományos nyomtatáshoz számos olyan munkafázis (levilágítás, lemezmásolás, gépmosás, beállás stb.) tartozik, amelyet akkor is el kell végezni (és persze ki kell fizetni), ha egy példány készül, és akkor is, ha tízezer. Külön feladat az elkészült ívek összehordása, a hibák javításához pedig gyakorlatilag elölről kell kezdeni a munkát.

A számítógépes nyomtatás hátrányai

A számítógépes nyomtatók között ma már találhatók olyanok, amelyek szinte fényképminőséget produkálnak - de rendkívül magas áron, alacsony teljesítmény mellett, speciális, sérülékeny papíron. Azok a berendezések pedig, amelyek elfogadható áron képesek nagyobb mennyiséget nyomtatni, árnyalati terjedelemben, kalibrálhatóságban meg sem közelítik a nyomdagépeket. Ezek a nyomtatók általában kényesek a papírra is - ki ne ismerné fel a bevásárlóközpontban készült, lézernyomtatott névjegyeket?A digitális nyomtatás előnyei

A digitális nyomtatás számos feladatra ideális megoldást kínál. Gyors, rugalmas, perszonalizálható nyomatok készíthetők, kis példányszám mellett is gazdaságosan, előre tervezhető költséggel. Nem kell többet rendelni a szükséges mennyiségnél, nem kell többé feleslegesen szennyezni a környezetet, csak mert megváltozott egy telefonszám. A kész termék első példányát látva még mindig horribilis költségek nélkül módosítható az anyag. Nem jelent gondot a megszokott anyagok eseti mutációinak, változatainak elkészítése. A lézernyomtatóknál jóval szélesebb a felhasználható hordozóanyagok köre, és igen szorosan kézben tartható a nyomtatási minőség. A technológiából fakadóan nem kell együtt élni a kopásnak induló alkatrészekkel (például egy karcos nyomóhenger), hanem azok azonnal cserélhetők.Mire nem ideális a digitális nyomtatás?

A digitális nyomdagépek vagy tiszta fekete színnel, vagy négyszínben nyomnak. Direkt színek (például arany) nyomtatására nem alkalmasak. Nagy példányszám esetén olcsóbb az ofszet, nagyon nagy méret és kültéri felhasználás esetén pedig plakátnyomtatókra van szükség. Nem használhatók nagyon különleges anyagok (dobozkarton, merített papír, hőérzékeny hordozók).